КРАТКИ БИОГРАФСКИ ПОДАЦИ


Дејан Савић je рођен у Београду, 27. јуна 1957. године. Истакнути је српски диригент, музички уметник, педагог и радник у култури. Основно музичко образовање стекао је на инструментима виолончело и виолина, завршио је Средњу музичку школу „Мокрањац“ у Београду на одсеку контрабас, где је и дипломирао дириговање на Факултету музичких уметности, а на Академији уметности у Новом Саду као први у историји ове установе, стекао је звање Магистар дириговања.

Своју диригентску каријеру Дејан Савић је започео 1981. године као слободни уметник. У том периоду радио је као професор дириговања, хора и оркестра у нижим и средњим музичким школама, као и диригент – уметнички руководилац низа хорова културно-ументичких друштава и музичких ансамбала у Београду. Као инструменталиста и диригент, један је од оснивача Београдске омладинске филхармоније „Борислав Пашћан“. Од 1989 – 93. године радио је као диригент и уметнички руководилац Нишког симфонијског оркестра. У Народном позоришту у Београду од 1993. године запослен је као диригент Опере и Балета, а Главни диригент постаје 2007. године, у ком звању је и пензионисан 2022. године. Као Директор Опере и Балета деловао је од 2001 – 2004. године, када је именован за Управника Народног позоришта, као први и до сада једини музички уметник у његовој историји. Први мандат Управника окончава 2007. године, када поново постаје Директор Опере, на коме месту се задржава до 2011. године. Други мандат управника трајао је од 2012 – 2018. године, после чега се Дејан Савић враћа на место Главног диригента све до пензионисања. Године 2021. именован је за Саветника за културу Председника Републике Србије. За чланство у САНУ предложен је 2024.године, као први и до сада једини диригент у историји ове најзначајнијe научниo - уметничкe институцијe у Србији, са трајањем од скоро два века..

Као диригент, Дејан Савић је наступао са свим симфонијским оркестрима и оперским ансамблима у Србији и најважнијим у бившој Југославији. Учествовао је више пута на готово свим релевантним фестивалима у земљи и региону, као и на многим важним музичким манифестацијама у иностранству. Ван земље је гостовао у Грчкој, Израелу, Бугарској, Холандији, Немачкој, Румунији, Ирској, Албанији, Енглеској, Северној Македонији, Русији, САД, Кини, Кореји, Хонг Конгу, Португалу, Словенији, Француској, Грузији, Италији, Хрватској, Аустрији, Швајцарској, Чешкој, Шпанији, Турској и друго, наступајући са многим угледним оркестрима и оперским кућама Европе, Америке и Азије. Његова педагошка каријера подразумева професорски ангажман као и низ мајсторских курсева у више европских земаља попут Бугарске, Португала, Русије и даље, а као члан стручног жирија, учествовао је у раду више знаменитих међународних конкурса и такмичења у Италији, Румунији, Русији, Бугарској и другим земљама. Одржао је више предавања различитим значајним компанијама и институцијама, на тему менаџмента у култури. Био је председник или члан уметничких савета или одбора разних еминентних међународних фестивала и манифестација. Сарађивао је са највећим именима света уметничке музике широм планете. У више земаља Д. Савић је снимао за Радио и ТВ, a реализовао је и низ ЛП издања, аудио касета, компакт и ДВД дискова у издању ПГП РТС и других компанија, као и значајан број трајних снимака домаћих композитора и солиста за звучни архив РТС,

Носилац је Националног признања Републике Србије за допринос култури, добитник је Вукове награде, Награде Златни беочуг, Италијанског ордена Сребрне звезде за заслуге у култури, Ордена Малтешког реда за културну сарадњу, Награде савеза Културно уметничких друштава и других.